Aanbod,  Inspiratie

De Week van het Schrijven

De opening van het officiële schrijfjaar start elk jaar in de tweede week september met “de Week van het Schrijven”. In het hele land staan er allerlei activiteiten gepland. Kijkpost organiseert ook diverse workshops.

Het belang van schrijven

Naast het feit dat schrijven gewoon een heerlijke ontspannende bezigheid is en je brein de gelegenheid krijgt om zich op 1 taak te focussen, zijn er nog meer voordelen te noemen: 

  • Creatief schrijven vergroot het empatisch vermogen

Je leert emoties te herkennen, ook in het echte leven. Als je schrijft, verwerk je je eigen emoties. Dit werkt stressverlagend (het is dus nog goed voor je gezondheid ook). Het herkennen en verwerken van emoties vergroot je inlevingsvermogen.

  • Creatief schrijven zorgt voor een beter werkgeheugen

Naast gevoelens blijken schrijvers ook hun ervaringen te ordenen, waarna ze een groter werkgeheugen hebben (het werkgeheugen is een tijdelijke opslagplaats van taakrelevante informatie in de hersenen en speelt met name een rol bij actieve denkprocessen, zoals het activeren van oude herinneringen of het vasthouden van recente gebeurtenissen). Een werkgeheugen is van groot belang om overzicht te houden in je werkzaamheden en bij het oplossen van moeilijke opdrachten.

  • Creatief schrijven zorgt voor (creatief) denken

Voordat je een verhaal schrijft verzamel je met verschillende oefeningen woorden, onderwerpen en stukjes tekst waar je mee aan de slag gaat. Deze brainstormtechnieken zijn ook op andere gebieden bruikbaar, zoals bij zakelijk schrijven of bij het begin van je project of onderzoek. Het schrijven zelf brengt ook het denken op gang. Je schrijft vaak vanuit waarnemingen en eigen ervaringen. Door nieuwe waarnemingen te koppelen aan oude kennis en ervaringen leg je verbanden die je kan gebruiken in je verhaal. Vaak brengt dit bijzondere inzichten met zich mee. Door te spelen met taal kun je je waarnemingen levendiger verwoorden. De schrijver denkt dan na over hoe hij hetzelfde kan zeggen op een andere manier. Dit kan hij doen door het woord te omschrijven of er een synoniem voor te geven.

bron: De onverwachte voordelen van creatief schrijven

In mijn podcast “Tussen de regels schrijven” vertel ik meer over de kracht van creatief, intuitief en reflectief schrijven.

Zin gekregen om nu zelf aan de slag te gaan?

Introductieworkshop

Op zaterdag 11 september 2021 kun je bij Kijkpost online deelnemen aan de landelijke introductieworkshop van Luisteren naar je pen©.

De workshop geeft een voorproefje op de schrijfoefeningen waar we in de basiscursus dieper op in zullen gaan. Je hebt geen schrijfervaring nodig, het gaat er zelfs niet om of je de d’s en t’s op de goede plek weet te zetten. Je wordt uitgedaagd om je open te stellen, te schrijven over wat er in het moment bij je opkomt, je creativiteit te laten stromen.

Online Schrijfworkshop bij Creatief Herstel

Wil je makkelijker leren schrijven? Je dagboek eens op een andere manier vullen? Zou je graag een blog willen starten? Wil je uitgebreide brieven schrijven of leuke teksten bij je social media posts voegen? Kom dan naar deze online schrijfworkshop.

In deze workshop gaat het er niet om of je weet waar de d-tjes en t-tjes moeten staan. Elke tekst die je leest in de krant, op een blog of op social media is begonnen met een idee. Dat is wat we tijdens de Schrijverij doen: inspiratie opdoen. Ervaring heb je dus niet nodig. Je maakt kennis met verschillende creatieve vormen van schrijven waardoor je zult merken dat er woorden blijven komen zolang je je pen in beweging houdt. Mijn inspiratie haal ik uit mijn ervaring met dagboekschrijven, bloggen, (bullet)journaling, innerlijk pelgrimeren en (internationale) correspondenties en snailmail.

je gaat direct naar de aanmeldpagina van Stichting Creatief Herstel

Schrijven voor het goede doel!

Op zaterdag 25 september bied ik de digitale Mikondo-workshop aan met als thema “Groeten uit Holland”. De opbrengst van deze workshop gaat in zijn geheel naar het goede doel: Stichting Vrienden van Mikondo. Wanneer je je bij mij aanmeldt, ontvang je de digitale versie van de workshop op 25 september op de mail of kun je van 10 tot 13 uur live online meedoen, inclusief een inkijkje in dit mooie project. Jouw bijdrage voor zowel de digitale als de online workshop is €25 (meer geven mag natuurlijk!)

Is een losse workshop niet je ding, kijk dan naar het cursusaanbod.

Ik ben Esther, schrijfbegeleider en ervaringsdeskundig professional op gebied van mentale en fysieke uitdagingen. Ik weet hoe belangrijk het is om ruimte te maken voor je eigen wensen en verlangens en help je weer contact te maken met jouw creativiteit en intuïtie om zo op je Eigen Wijze invulling aan je leven te geven. Schrijven is hierbij een belangrijke tool om je te helpen tussen de regels tevoorschijn te komen! Telkens weer ben ik vol verwondering over hoe woorden die lange tijd tussen de regels verzwegen zijn gebleven tevoorschijn komen wanneer pen en papier een vertrouwde en veilige plek blijken te zijn.