Contemplatie
C-serie,  Inspiratie

Contemplatie

In het woordenboek staat bij Contemplatie: Beschouwing. De term stamt van het Latijnse contemplatio, waarin templus afstamt van het Griekse werkwoord templein. Letterlijk betekent contemplatie “het scheiden van iets uit zijn omgeving”. Oftewel: van een afstandje kijken naar wat was of is. Klim je mee de KIJKPOST op?

Wie googlet op het woord “contemplatie” krijgt vooral links naar sites die vanuit het godsdienstige of filosofische oogpunt een beschrijving geven. Het geeft me het gevoel dat aandachtig en gewaarzijn voorbehouden is aan de biddende en denkende mens. Vooral niet aan de voelende mens terwijl het nu juist voor die voelende mens (Hay! Aangenaam) een openbaring is om vanaf een afstandje met aandacht te kijken naar wat zich voordoet, gewaar te zijn van wat zich binnen in afspeelt maar ook het opgewaaid stof van enerverende ervaringen neer te zien dalen.

Altijd ‘aan’ staan

Er komt dagelijks zoveel informatie op ons af, al dan niet via een scherm. Ons brein houdt van herhaling en onze hele hormoonhuishouding helpt ook gezellig mee om vooral te blijven scrollen swipen en klikken. Gedurende de dag verzamel je indrukken, spanningen en informatie.

Volle agenda

We kennen ook allemaal wel het gevoel dat je geleefd wordt door je agenda. Je wilt je baas tevreden houden, een leuke ouder zijn, sporten, op stap met je vrienden, reizen, zieke buren of familie verzorgen en spontaan ja zeggen op een feestje. Voor je het weet hol je van de ene naar de andere afspraak en is er amper ruimte om zelf invulling aan je dagen te geven. Wat wil jij dat het leven je gaat brengen?

Jij bepaalt

Dat kun je bepalen als je daar de tijd voor neemt. Als je de stroom van informatie even stopt en een pas op de plaats maakt. Als je tijd neemt om met aandacht te kijken naar waar je bent, wat je doet. Als je de tijd neemt om je gewaar te zijn van dat knagend ontevreden gevoel dat dagelijks bij je is. Als je de tijd neemt om je brein andere voeding te geven.

Contempleren kun je leren

Je zou kunnen denken dat het heul gewichtig en serieus is. Nou is het effect van contempleren heul belangrijk maar de bezigheid zelf kun je ook op allerlei manieren doen. Het hoeft niet lang, zie het als een oefening. Je brein zal in het begin moeite hebben om zich ergens anders op te concentreren. Wees mild voor jezelf en observeer je gedachten of fysieke reacties.

  • maak een wandeling en laat je telefoon thuis
  • luister met je ogen dicht naar je favoriete muziek
  • kleur of teken een mandala
  • brei of haak
  • kook een nieuw recept
  • beschrijf wat je voelt, ruikt, hoort en ziet

Pas op de plaats maken en gewaarzijn kan overweldigend en spannend zijn. Samen wordt het makkelijker om vanaf een afstandje te kijken. De cursus “Luisteren naar je Pen” helpt je om samen schrijvend te contempleren.

In deel 2 van de C-serie vertel ik je waar we vanaf de Kijkpost aandacht voor hebben en mee oefenen.

Warmhartige groet,

Groet

PS: hier lees je deel 2 van de C-serie: Compassie, en hier deel 3: Creativiteit

Ik ben Esther, schrijfbegeleider en ervaringsdeskundig professional op gebied van mentale en fysieke uitdagingen. Ik weet hoe belangrijk het is om ruimte te maken voor je eigen wensen en verlangens en help je weer contact te maken met jouw creativiteit en intuïtie om zo op je Eigen Wijze invulling aan je leven te geven. Schrijven is hierbij een belangrijke tool om je te helpen tussen de regels tevoorschijn te komen! Telkens weer ben ik vol verwondering over hoe woorden die lange tijd tussen de regels verzwegen zijn gebleven tevoorschijn komen wanneer pen en papier een vertrouwde en veilige plek blijken te zijn.

Laat een antwoord achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.