schrijf jij wel eens een brief
Inspiratie

Handgeschreven brieven! En 7 tips om er zelf weer een te schrijven.

Ontvang jij nog wel eens een handgeschreven brief? Met uitzondering van periodes waarin ik hooguit verjaardagskaarten verstuurde, schrijf ik deze zelf al van jongs af aan. Brieven die ik met de hand schrijf en met een postzegel en een enveloppe via de post verstuur. Lees gauw verder als je denkt dat je de enige liefhebber van handgeschreven brieven bent of wel wat ideeën kunt gebruiken om het (weer) op te pakken.

Hoe het ontstond

Het begon ooit na lange kampeerzomers waarin ik ruim 4 weken met nieuwe vriendinnen was opgetrokken die na de vakantie weer terug gingen naar Noord-Holland of Drenthe. Niet om de hoek zogezegd en ik was er nog lang niet aan toe om afscheid te nemen. En dus schreef ik brieven. Op de middelbare school deed ik mee aan International Pen Friends, dat nog steeds blijkt te bestaan! Ik schreef in het duits, frans en engels met andere middelbaar scholieren.

Digitaal

Nu moet ik zeggen dat geen van de vriendschappen die toen ontstaan zijn, nu nog bestaan. Maar de liefde voor post is gebleven. In de periode tussen mijn 20e en 40e waarin ik aan het werk ging en een gezin stichtte maakte ook email en internet zijn intrede. Ik heb met een klein aantal mensen hele mailwisselingen gehad, het digitale equivalent van een handgeschreven correspondentie. Na email kwam MSN, SMS en Whats App waar ook ik graag gebruik van heb gemaakt. Hoe handig is het om even snel een berichtje te sturen en binnen korte tijd iets terug te horen. Ook waagde ik me aan bloggen om te delen wat me bezighield.

Terug naar een heusche briefwisseling

Het leuke van een briefwisseling: tijdens het schrijven deel je iets over jezelf en stem je je af op de ontvanger. Je bent even met je volledige aandacht bij de ander. Zomaar een kaartje sturen naar een vriend of familielid geeft zowel jou als de ontvanger het gevoel van waarde te zijn. Via via kwam ik tot de ontdekking dat er weer echt postpapier te koop was bij webshops, iets dat je in een stenen winkel amper nog tegenkomt. En mede dankzij het internet ontdekte ik blogs en sites van mensen die net als ik van handgeschreven post houden. Op de Inspiratiepagina vind je een aantal voorbeelden van sites. Een daarvan wil ik in het bijzonder noemen:

InCoWriMo

Wat? International Correspondance Writing Month: Over de hele wereld schrijven mensen in februari elke dag een brief of kaart. Handgeschreven. Echt?! Zijn er mensen die dat nog doen? Ja! Echt! En niet een paar! Ik weet nog dat ik de eerste keer blij verrast was door hoeveel mensen die liefde met mij delen! De voorgaande jaren schreef ik naar 28 verschillende mensen, dit jaar zal ik naar minder mensen schrijven maar wel elke dag dus krijgen sommigen vaker post. En ja, ik weet dat de postzegels en briefpapier duur zijn en dus heb ik ook wat mogelijkheden bedacht waardoor je ook met een klein budget deel kunt nemen:

  • schrijf je huisgenoten een briefje en leg deze op het kussen, bij het ontbijtbord of stop het in hun tas.
  • breng zelf handgeschreven post rond in de buurt.
  • Laat post achter in de bus of trein, op de krantentafel in het koffiehuis, stop het tussen de boeken in de bibliotheek of boekhandel of leg post neer op een andere openbare plek.
  • Gebruik gewoon papier voor de printer, overgebleven ringbandpapier, niet beschreven bladzijden uit schoolschriften van jezelf of de kinderen.
  • Kaartjes kun je maken door een mooi plaatje uit een oud tijdschrift of tekst op gekleurd knutselkarton te plakken dat je op A5 of A6 formaat knipt.
  • Postzegels kun je met korting kopen via http://www.postzegelsmetkorting.nl/default.aspx  
  • En je kunt natuurlijk ook brieven schrijven zonder deze te versturen: aan jezelf, aan iemand die je niet meer ziet of aan het Universum.

Ben je inmiddels nieuwsgierig geworden kijk dan op de website voor wat meer uitleg en ideeën https://incowrimo-2020.org/  

Theatervoorstelling met handgeschreven brieven in de hoofdrol

In 2018 schreef ik mee aan een theaterproductie. Dat was intens en bijzonder. Je leest er hier alles over!

Klim in de pen!

Wil jij nu ook (weer) beginnen met schrijven maar weet je niet hoe je moet beginnen of vind je het leuk om je te laten inspireren door anderen? Kijk dan eens op mijn pinterestborden Brievenschrijverij of Snailmail. Kijkpost organiseert regelmatig workshops waarin ook het schrijven van brieven geoefend wordt. Wil je hiervan op de hoogte gehouden worden, schrijf je dan hier in voor Kijkpost-Post.

Heel veel schrijfplezier!

Ik ben Esther, schrijfbegeleider en ervaringsdeskundig professional op gebied van mentale en fysieke uitdagingen. Ik weet hoe belangrijk het is om ruimte te maken voor je eigen wensen en verlangens en help je weer contact te maken met jouw creativiteit en intuïtie om zo op je Eigen Wijze invulling aan je leven te geven. Schrijven is hierbij een belangrijke tool om je te helpen tussen de regels tevoorschijn te komen! Telkens weer ben ik vol verwondering over hoe woorden die lange tijd tussen de regels verzwegen zijn gebleven tevoorschijn komen wanneer pen en papier een vertrouwde en veilige plek blijken te zijn.

Laat een antwoord achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.