7 positieve effecten van dagboekschrijven
Inspiratie

Mijn eerste dagboek (en hoe jij ook kunt beginnen met dagboekschrijven)

Ik schrijf vanaf mijn 9e (bijna dagelijks) in mijn dagboek. Degene die mij mijn eerste dagboek voor mijn verjaardag gaf toen, heeft geen idee wat ze ontketend heeft. We zijn elkaar uit het oog verloren maar toch: Dank je wel Agnes!

Het maakte ook een liefde voor alles wat maar met dagboekschrijven te maken had wakker: papier, stickers, (geur)pennen, notitieboekjes, inkt, gummetjes, plakbandjes. Alles wat ze tegenwoordig “stationery” noemen. Ik was ook zo’n meisje dat haar middelbare school agenda’s vol plakte en versierde, ze zelfs zelf maakte, en van brieven schrijven hield.

Dat doe ik trouwens nog steeds, zowel die agenda’s als het brieven schrijven! Op mijn pinterestpagina heb ik verschillende borden aangemaakt om ideeën te onthouden. En anderen te inspireren ook met pen en papier aan de slag te gaan. Het hoeft allemaal niet ‘fancy’ maar het maakt het wel tot een klein feestje als je elke dag in een mooi boekje of met een fijne pen mag schrijven.

In 2015 kwam het reflectief dagboekschrijven weer op mijn pad.  Ik had een hectische periode achter de rug en had iets nodig om weer in balans te komen, er even helemaal uit te zijn. En zowaar vond ik bijna om de hoek de schrijfretraite van schrijfatelier Enervie: Innerlijk Pelgrimeren. Sinds die eerste retraite ben ik ook meer gaan lezen over schrijven. Boeken van Natalie Goldberg- Het ware geheim van schrijven, Julia Cameron- Je leven schrijven en The miracle of the Morning Pages, Christine de Vries – Dagboek als Spiegel en Innerlijk Pelgrimeren en Jenna Bailey – Het geheime tijdschrift, Geertje Couwenbergh – Zin, Saskia de Bruin – Het schrijfhandboek, Renate Dorrestein – Dagelijks werk en De blokkade en nog veel meer van Julia Cameron.

Voor mijn welzijn is het goed dat ik schrijf, ik blijf er een leuker mens door. Mijn dagboek biedt mij een plek waar ik alles kan schrijven wat ik wil. Ik gebruik het om stoom af te blazen, gedichten te maken, te reflecteren op de voorbije dag maar ook om me bewust te worden van wat er in me speelt, lijstjes bij te houden, een beetje te dagdromen en te ontdekken wat ik wil. Het leven dat ik wil leiden naar me toe te schrijven. Zo had ik mijn dagboek nog nooit gebruikt!

Heb jij een dagboek? Of heb je geen idee hoe je moet beginnen of wat je moet schrijven?

Meld je aan voor de gratis mini cursus “Beginnen met Dagboekschrijven”. Je krijgt wekelijks een mail met telkens een nieuwe techniek. Zelfs als je nooit eerder een dagboek bij hebt gehouden of (denkt dat je ‘eigenlijk’) geen tijd hebt kun je meedoen. De technieken nemen niet meer dan 5 tot 10 minuten per dag in beslag en je hebt geen schrijfervaring nodig.

Ik kijk er naar uit je aanmelding te ontvangen!

Groet

PS: Ga vast op zoek naar een notitieboek en je fijnste pen, die ga je de komende weken nodig hebben!

Ik ben Esther, schrijfbegeleider en ervaringsdeskundig professional op gebied van mentale en fysieke uitdagingen. Ik weet hoe belangrijk het is om ruimte te maken voor je eigen wensen en verlangens en help je weer contact te maken met jouw creativiteit en intuïtie om zo op je Eigen Wijze invulling aan je leven te geven. Schrijven is hierbij een belangrijke tool om je te helpen tussen de regels tevoorschijn te komen! Telkens weer ben ik vol verwondering over hoe woorden die lange tijd tussen de regels verzwegen zijn gebleven tevoorschijn komen wanneer pen en papier een vertrouwde en veilige plek blijken te zijn.