Inspiratie

Over authenticiteit en perfectie

Het is alweer jaren geleden maar ik weet nog precies hoe het voelde toen ik perfectie verwarde met authenticiteit tijdens een creatieve workshop.

Samen met mijn moeder bezoek ik een creatieve beurs. In een megagrote ruimte staan honderden kraampjes waar allerlei creatieve materialen, boeken en kunstwerken te koop worden aangeboden en op zogenaamde pleintjes kun je zelf aan de slag met materialen en technieken. Als we voor de tweede keer bij een het zelfde pleintje blijven staan kijken besluiten we ons in te schrijven voor de workshop. De naam van de workshop? Welke materialen ervoor nodig waren? Geen idee maar dit is wat ik maakte.

De workshop

Het is altijd fijn om inspiratie te krijgen door het werk van anderen. Veel van wat we doen of maken kijken we bij een ander af. We leren door nadoen en zelluf doen nietwaar?! In genoemde workshop kon je een beeld maken van 1 of meerdere mensfiguren. Ik wist direct dat ik een beeld wilde maken dat mij met mijn zoons moest voorstellen. Het lichaam met hoofd lag al klaar, de stand van de armen was snel gevonden en dus boetseerde ik mijn lijf alvorens ik de kind figuren toe zou voegen. Ik ben een vrouw met ronde vormen en dus kreeg het torso vulling en rondingen. Op het moment dat ik achterover leun om tevreden naar mijn werk te kijken loopt ‘de juf’ achter mij langs, buigt zich naar mijn werk en knijpt de vulling plat. Ik ben te verbouwereerd om direct te reageren en zij stiefelt alweer langs de volgende deelnemers. Ik maak mijn beeld of wat ervan over is, af om daarna plaats te maken voor een volgende deelnemer die zichzelf of een ander wil vereeuwigen.

Eigenheid of perfectie

Zonder woorden kreeg deze ‘juf’ het voor elkaar dat ik achterbleef met een negatief gevoel van eigenwaarde. Blijkbaar mocht ik geen uitdrukking geven aan mijn Eigenheid. Ik voelde me gekwetst en niet gezien. Ik wilde mezelf kunnen herkennen in het beeld dat ik maakte, probeerde mijn hele wezen in dit beeld te leggen… of wilde ik het gewoon perfect doen? Was ik gewoon arrogant door te denken dat ik meer kon dan mogelijk was? Ik realiseer me nu, jaren na dato dat die workshop in ieder geval niet de juiste plek was om een authentiek kunstwerk te maken noch voor perfectie.

Het creatieve proces

Nu ikzelf meer weet over het creatieve proces en hoe kunst een uiting van je persoonlijkheid is snap ik wel dat zo’n ‘lopende band’ workshop voor mij toen niet handig was om aan deel te nemen. Ik begon nergens aan zonder dat ik vooraf zeker wist dat ik het gelijk perfect zou kunnen. En als dat dan niet kon dan lag dat natuurlijk vooral ergens anders aan. Wist ik toen veel! Creëren kost tijd en verloopt bij mij en velen met mij, in fases. Daar was tijdens die workshop totaal geen ruimte voor natuurlijk en nu ikzelf cursussen en workshops geef besef ik pas hoe belangrijk het is om het creatieve proces te begeleiden. Hoe belangrijk en noodzakelijk het is om kaders te hebben. Zeker als je mensen aan tafel krijgt met net zo’n creatief brein als het mijne. Er is veiligheid nodig om je creatief te uiten. Een kader biedt die veiligheid hoe paradoxaal dat misschien ook klinkt. Een kader geeft duidelijkheid, begrenst en geeft rust om je met plezier op het creatieve proces te kunnen richten.

Perfect of met plezier

Als ik jou vraag wat je liever doet: dagelijks 10 minuten schrijven of 1x per week een uur? Welke optie doe jij met meer plezier?

Als ik je vraag: maak een lijst van 5 dingen waar je op dit moment het meest dankbaar voor bent of schrijf alles op waar je dankbaar voor bent? Bij welke optie wordt jouw behoefte om het perfect te doen wakker?

Probeer beide opties eens uit om te ervaren hoe het voor jou werkt. Heb jij elke dag een paar minuten tijd nodig of juist een eigen plek waar alle benodigdheden klaar liggen voor gebruik? Ben je liever samen creatief of zoek je de stilte op? Ga je eerst wandelen, sporten of in bad of is creëren het eerste dat je doet als je ’s ochtends opstaat? Het is echt handig om te weten wat je nodig hebt om op een authentieke manier creatief te zijn. Probeer het uit en zoek naar de manier waarbij je het meeste plezier ervaart.

Ik ben Esther, schrijfbegeleider en ervaringsdeskundig professional op gebied van mentale en fysieke uitdagingen. Ik weet hoe belangrijk het is om ruimte te maken voor je eigen wensen en verlangens en help je weer contact te maken met jouw creativiteit en intuïtie om zo op je Eigen Wijze invulling aan je leven te geven. Schrijven is hierbij een belangrijke tool om je te helpen tussen de regels tevoorschijn te komen! Telkens weer ben ik vol verwondering over hoe woorden die lange tijd tussen de regels verzwegen zijn gebleven tevoorschijn komen wanneer pen en papier een vertrouwde en veilige plek blijken te zijn. Wil je meer weten over mijn aanbod klik dan hier.