kunstenaarsafspraakje - inspiratie
Inspiratie

The Artist’s Way’s basistool: het kunstenaarsafspraakje

Het kunstenaarsafspraakje: een afspraak met jezelf waarin je je creatieve bewustzijn, je innerlijke kunstenaar voedt. Tijd die je doorbrengt om te doen waar je innerlijke kunstenaar behoefte aan heeft. Spelen, je verwonderen, stil te zijn of juist volop in beweging. Als je nu denkt “dat doe ik met mijn kinderen al” of “daar heb ik geen tijd of geld voor”, lees dan vooral verder.

Mijn Kunstenaar’s Uitstapje bracht mij vorige week naar de bieb. Ik bladerde door tijdschriften die ik niet kende of zelfs ooit van gehoord had. Ik las interviews en essays die stuk voor stuk inspireerde. Enerzijds omdat het resoneerde met mijn eigen gedachte, bevestiging. Anderzijds omdat het een inkijkje gaf in een wereld die ik niet ken, verwondering.
Het was heerlijk om me in iets nieuws te verdiepen, me te verplaatsen en open te stellen.

Het Kunstenaarsafspraakje (een vondst van Julia Cameron) dat mij eerder al eens inspireerde was van heel andere aard: ik toog naar het Bloesempark in het Amsterdamse Bos. Hier ervoer ik naast verwondering ook blijdschap over de uitbundig bloeiende bomen en nederigheid vanwege de wetenschap dat bloesem maar een klein, doch onontbeerlijk onderdeel in het grotere geheel is.

Ook ging ik eens naar de Kringloopwinkel, zag ik de films als “Walk with me” en “The biggest little farm”, bezocht ik een tentoonstelling of struinde ik door een kantoorartikelen zaak.

Het belang van een kunstenaarsafpsraakje

Julia Cameron noemt het ‘de bron vullen’, contact maken met je innerlijke kunstenaar. Dat is ook de reden dat je dit soort uitstapjes alleen doet. Inspiratie, om met moeilijke situaties om te gaan, om over te kunnen schrijven of creatieve projecten te starten, ligt soms zomaar ‘voor het oprapen’. Deze uitstapjes geven de ruimte om iets met die inspiratie te doen. Met volle aandacht, ongestoord ergens induiken en maar zien wat het brengt. Je verbinden met wat je innerlijke kunstenaar nodig heeft en hier gehoor aan geven. Soms is de inspiratie niet direct zichtbaar, zet het je aan het denken omdat je hele nieuwe dingen ontdekt. Deze inspiratie mag dan nog even sudderen want juist dat kan een waardevolle ervaring blijken te zijn.

Inspiratie voor je kunstenaarsafspraakje:

Documentaires op Netflix: (je hoeft er niet persé de deur voor uit ;-))

The Creative Brain

The Call to Courage

The Kindness Diaries

Finding Joe

Earthing

Musea (heel veel musea bieden een virtuele tour aan)

Anne Frank Huis

Van Gogh museum

Guggenheim museum (hier kun je zelfs gratis online kunstlessen volgen!

kunstenaarsafspraakje - nieuw recept

Uitstapje in eigen huis: (huisgenoten gaan zich natuurlijk even een uurtje zelf vermaken of de deur uit)

Een nieuw recept bereiden

Iets tekenen, schilderen met je niet dominante hand

Uitgebreid badderen (doucheren) (kaarsjes aan, kalmerend muziekje, heerlijk geurend schuim, gebruik eindelijk die lekker bodylotion, lak je nagels enzovoort)

Een cd of lp draaien (muziekstuk op spotify luisteren mag ook zolang je je telefoon maar niet in je hand houdt)

Dansen

Een laatje, kastje, kamer ordenen

Uitstapjes:

Arboretum (wanneer de Rhododenderons bloeien)

De zonsopkomst- of ondergang bekijken

Beeldentuin, Buitenplaats of (etalage)expositie bezoeken

Labyrinth lopen

Een stadswandeling (van een al dan niet onbekende stad)

Weerstand

Er in je eentje op uit trekken kan in eerste instantie weerstand oproepen. Gedachten als “het is stom om alleen naar een museum te gaan” of “ik heb geen geld om elke week zo’n uitstapje te financiëren” of “hoezo moet ik inspiratie vinden in een tuin als ik wil schrijven”. Je innerlijke kunstenaar kun je ook zien als je innerlijk kind. Een kind dat tijd en aandacht nodig heeft. Tijd om te spelen en te (her)ontdekken. Want dat is het vaak. Als kind zaten we vol dromen, interesses en plannen en ergens along the way zijn we gestopt om daar aandacht aan te besteden. Hoe fijn zou het zijn om je weer zo ongedwongen en vrij ergens in te storten? Achter de vlinders aan te rennen of alles te weten te komen over zelf zeep maken. Misschien ben je juist benieuwd naar die pas opgeknapte buurt waar je zulke goede verhalen over hoort. Gun het jezelf om je nieuwsgierigheid te volgen, om te doen waar je simpelweg blij van wordt.

The Artist’s Way

Het kunstenaarsafspraakje is, naast de ochtendpagina’s, één van de basistools van The Artist’s Way, een door Julia Cameron ontwikkelde cursus om je creativiteit weer te laten stromen. Heb je het boek in de kast staan en wil je m (weer) eens doorlopen check dan de werkgroep “The Artist’s Way” Hierin gaan we 12 weken samen onderweg om weer verbinding te maken met wie we in wezen zijn.

Ik ben Esther, schrijfbegeleider en ervaringsdeskundig professional op gebied van mentale en fysieke uitdagingen. Ik weet hoe belangrijk het is om ruimte te maken voor je eigen wensen en verlangens en help je weer contact te maken met jouw creativiteit en intuïtie om zo op je Eigen Wijze invulling aan je leven te geven. Schrijven is hierbij een belangrijke tool om je te helpen tussen de regels tevoorschijn te komen! Telkens weer ben ik vol verwondering over hoe woorden die lange tijd tussen de regels verzwegen zijn gebleven tevoorschijn komen wanneer pen en papier een vertrouwde en veilige plek blijken te zijn. Wil je meer weten over mijn aanbod klik dan hier.