Inspiratie

Theezakjespoëzie, schrijf een gedicht met behulp van de vragen op je theezakje

Soms komt poëzie zomaar ‘uit de lucht vallen’, vaker heeft het wat bodem nodig om uit te kunnen ontstaan. Schrijf mee aan heuse theezakjespoëzie.

Alles wat je schrijft is goed

Voor je begint met schrijven herhaal ik nog graag even dat het er niet om gaat of je de d-tjes en de t-tjes wel op de goede plaats schrijft. Ga jezelf niet corrigeren tijdens het schrijven maar schrijf gewoon lekker door.

  1. Dateer al je fragmenten (hoeveel ongedateerde notities ik al niet heb verzameld)
  2. Spreek vooraf met je zelf af hoeveel minuten of regels je gaat schrijven (en zet een timer of markeer het aantal regels in je schrift zodat je er tijdens het schrijven niet op hoeft te letten)
  3. Schrijf zo snel je kunt zonder te bedenken wat je gaat schrijven, ontdek gaandeweg wat gehoord wil worden
  4. Schrijf zonder jezelf te onderbreken, ga niet corrigeren (soms kan je pen de stroom van woorden bijna niet bijhouden en dat is ok)
  5. Sta jezelf toe jouw gedachten, jouw perceptie, jouw ervaringen te verwoorden (je schrijft echt alleen maar voor jezelf)
  6. Lees je teksten hardop aan jezelf voor (dit helpt betekenis geven, soms moet je echt even horen wat er in je omgaat en nu kun je eventuele correcties toepassen indien nodig, zie 4)

Met deze spelregels in je achterhoofd ben je klaar om te gaan schrijven. Misschien wil je alle vragen en het gedicht achter elkaar schrijven, dit vraagt een klein uurtje van je tijd, maar je kunt er ook voor kiezen om elke dag een onderdeel te doen en vijf minuten te schrijven. Kijk wat voor jou prettig voelt.

6 x een theezakjesvraag met opdracht

Zet je timer op 5 minuten en schrijf wat je laatste uitdaging was. Schrijf over je motivatie deze uitdaging aan te gaan en hoe het verliep
Maak een lijst. Zet je timer op 4 minuten, Neem dan de tijd om categorien aan te brengen in de items op je lijst. Wat hoort bij elkaar.
Vul de volgende zin verder aan met 2 regels tekst:
Ik ben dankbaar voor…
Zet je timer op 5 minuten
Beschrijf waar je was, wat je deed,
wie het compliment gaf, waar het over ging en wat het met je deed.
Maak een lijst. Wat raffel je een beetje af, wat zou je vaker willen doen, waar ben je nieuwsgierig naar?
Kies er 1 en schrijf hoe je je voelt als je dit (weer) eens zou doen.
Zet je timer op 5 minuten

Beschrijf waar je was, hoe je daar gekomen bent, met wie, wat je doet, wiens hulp je eventueel nodig had.
Zet je timer op 5 minuten, beschrijf de persoon (of personen als je meerdere inspirators hebt), jullie relatie, wat je inspirerend vindt en hoe deze verbeterde versie van jezelf in het leven staat.


Theezakjespoëzie

Je geschreven teksten en lijstjes zijn de basis voor het schrijven van een Rondeel, een gedicht dat bestaat uit 8 regels waarbij de eerste en tweede regel herhaalt worden zoals je ziet in het schema hieronder:
1

2

4=1

5

6

7=1

8=2


De regels hoeven niet te rijmen waardoor je heel goed gebruik kunt maken van delen van de teksten die je geschreven hebt.

Lees om te beginnen je teksten nog eens aandachtig door. Onderstreep woorden of (gedeeltes van) zinnen die je aanspreken. Misschien valt je iets op of kun je een tekst in 1 of 2 regels samenvatten. Noteer deze regels.


Voor een rondeel heb je maar 5 regels nodig. Hoeveel regels heb je uit je teksten verzameld? Schuif wat met deze regels. Luister hoe ze klinken als je ze hardop voordraagt. Verwissel ze als je voelt dat het niet lekker loopt. Verander de opbouw of grammatica van een herhaalde zin gerust als je gedicht dan meer body krijgt.


Heb je vragen, stel ze vooral!


Veel schrijfplezier!

Ik ben Esther, schrijfbegeleider en ervaringsdeskundig professional op gebied van mentale en fysieke uitdagingen. Ik weet hoe belangrijk het is om ruimte te maken voor je eigen wensen en verlangens en help je weer contact te maken met jouw creativiteit en intuïtie om zo op je Eigen Wijze invulling aan je leven te geven. Schrijven is hierbij een belangrijke tool om je te helpen tussen de regels tevoorschijn te komen! Telkens weer ben ik vol verwondering over hoe woorden die lange tijd tussen de regels verzwegen zijn gebleven tevoorschijn komen wanneer pen en papier een vertrouwde en veilige plek blijken te zijn.